Als ik een moeder ben ga ik echt NOOIT….

Hoort slaan bij opvoeden?

Een tijdje terug zag ik een documentaire waarbij mijn mond open viel.(Helaas weet ik niet meer hoe deze heette) Het ging over ouders die vonden dat slaan bij het opvoeden hoorde en dat het erg nuttig was. Veelal hoorde je terug dat deze ouders zelf vroeger ook geslagen werden. Om het minste of geringste werden er tikken uitgedeeld en het leek wel alsof er continue strijd of ruzie was. De kinderen gingen juist meer weerstand geven en voelden zich erg gefrustreerd. Sommige kinderen kwamen zelf ook aan het woord en wisten soms heel mooi te verwoorden wat het slaan met hen deed. Het maakte ze boos en zoals een jongen zei ging hij daardoor juist nog meer stoute dingen doen terwijl hij dat niet wilde. Het werd allemaal een machtsstrijd. Er was ook nog een stel die vertelde dat ze sloegen uit liefde. Ze deelde een tik uit en niet veel later een knuffel. Hoe tegenstrijdig is dat? Als je een boodschap over wilde brengen met die tik dan is die sowieso niet aangekomen! Sommige ouders accepteerde hulp maar anderen vonden dat er niks mis was met wat ze deden. In één gezin bleek het veel effectiever om de jongen uit de situatie te halen en op de gang te plaatsen waardoor hij geen onderdeel meer was, wat een veel grotere straf was dan de tik die werd uitgedeeld.

Is het slaan niet frustratie van de ouder zelf? Ik persoonlijk denk dat slaan echt geen meerwaarde heeft en alleen maar woede, frustratie, onmacht en angst bij het kind veroorzaakt en ook zeker niet bij het opvoeden thuis hoort.

En ja laatst gebeurde het mij helaas ook. Kayleigh kan super goed uitdagen en af en toe zoals elk kind even lekker haar eigen zinnetje door drijven. Tot 10 tellen? Maak er soms maar 20 of meer van! Maar daar is het toch ook een kind voor?! Maar toen voor de zoveelste keer het bord zowat door de lucht vloog deelde ik zonder er bij na te denken een tik op haar hand uit. Volgens mij maakte het weinig indruk maar buiten dat om schrok ik van mijzelf. Ik kon wel janken! Wat voelde ik mij schuldig! Als ik iets niet wil en ook zeker geen meerwaarde vind hebben is het wel slaan! Het is niet meer voorgekomen en ik hoop ook dat het nooit meer gebeurd.

Ken je dat? Al die voornemens van: Als ik een moeder ben ga ik echt niet dit of dat bla bla. En ja in de meeste dingen slaag ik aardig maar dit was voor nu even een FAIL! Nee wij zijn echt geen perfect gezinnetje en Kayleigh is echt niet altijd een lieverdje maar er zijn zoveel andere opties. De optie van de gang als ze even niet luistert werkt perfect, hoe klein ze ook is. Tot 3 tellen wil ook wel eens helpen. Duidelijk zijn zodat een kind weet wat het kan verwachten, strikt zijn en je er aan houden, dat werkt naar mijn idee veel beter! En ja misschien ben ik soms wat streng maar het werpt zijn vruchten af en het is bijna altijd gezellig en dat is heel wat waard vind ik.

Hoe denken jullie over dit onderwerp? Of hebben jullie nog leuke voorbeelden van: Als ik straks moeder ben ga ik echt NOOIT………

Ik ben benieuwd en zie jullie berichtjes wel verschijnen!

Ik ga weer verder genieten van ons ondeugende dametje

ondeugende kayleigh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>